Stichting Suvadra voor hulp aan elk kind

Nieuwsbrief juli 2011

Swarga-

Daycare-

Verjaardagen-

Hulp-

Vrijwilligers-

Nederland-



 

Nieuwbouw-

Kind van de maand

 

 

 

 

 

Ik ben sinds 13 juli terug in Nepal. Met mijn gelaserde oogjes, zonder bril en new look dus. U hebt er even op moeten wachten(druk, druk, druk....), maar hier is hij dan de nieuwsbrief!!

NEPAL

De deadline voor de grondwet is met drie maanden verlengd. Helaas pindakaas. We zitten hier inmiddels midden in het regenseizoen, dus regelmatig een hoosbui. Maakt alles wel fris, maar het zorgt voor modderige en voor onze rolstoelen moeilijk begaanbare paden. Zie voor  nieuws over Nepal: www.nepalnieuws.nl.

NIEUWBOUW
Swarga 1: De lekkage is verholpen. De huiseigenaar bouwt er zelf nog twee kamers bij, dus we zitten nog even in de rotzooi. Maar, geen stromende rivieren meer door Swarga.
Met Swarga 2: De bekisting voor de pilaren van de derde verdieping worden gemaakt. Verder zijn ze op de benedenverdieping al bezig om de muren te maken. Hopelijk blijft u het met mij volgen. Ik ben benieuwd of 1 januari gehaald gaat worden, maar de bouwmannen genieten voorlopig nog het voordeel van de twijfel, die daarover zou kunnen bestaan.

Projecten klik hier om direct naar de site te gaan
Zoals we in het jaarverslag al hadden aangekondigd staan er dit jaar nog wat andere projecten op de rol. We houden u van de voortgang graag op de hoogte:
a) De scooter voor Laksmi is besteld! Helaas een mindere mededeling over Manoj, met de scooter heeft hij een ongeluk gehad, hij moet 6 weken rust houden. Hopelijk gaat het snel beter.
b) Door-to-door: ze zijn gestart! We wachten de eerste rapportage af.
c) Opbouwen van een netwerk van stage- en werkplekken voor gehandicapte kinderen: geen nieuws.
d) Aanschaf van een nieuw busje: is besteld en had er al moeten zijn, maar helaas is er blijkbaar wat fout gegaan bij de bestelling, zodat we toch nog even moeten wachten.
e) Eenmalig ondersteunen van andere projecten zoals bijvoorbeeld kleding of speelgoed: educatieve en sportmaterialen. Deze zijn afgegeven bij de school van ons externe kind Dipika.
f) Uitbreiding van het aantal externe kinderen op zowel onderwijs als fysiogebied: geen nieuwe aanmeldingen.
g) Bekijken van de mogelijkheid tot kopen of huren van een stukje grond voor het maken van een groentetuin, waarbij onze kinderen leren groenten of fruit te planten en in het groei en oogstproces te begeleiden: geen nieuws.
i)Aanpassingen aan de school waar de kinderen naar toe gaan, zodat het meer gehandicapt vriendelijk wordt, zoals leuningen, hellingen voor rolstoel, aangepast toilet: de leuningen zijn er alsmede ook de helling voor de rolstoel, de school is bezig met het aanpassen van het toilet.

SWARGA
De kinderen zijn aan het nieuwe schooljaar begonnen en hebben hun eerste examens reeds  gehad. Op het moment van schrijven weet ik nog niet hoe ze het gedaan hebben.
De jaarlijkse sportdag voor gehandicapten is wederom in Sano Thimi gehouden. Rolstoelraces, balgooien en rennen. Al onze kinderen waren actief, zie daarvoor leuke foto's op de site.
De kids hebben afscheid moeten nemen van Lieve, die ons 9 maanden heeft versterkt. Dat is lang en dus was het vertrek best moeilijk voor beide partijen. Ze hoort nu voor altijd bij onze Swarga-familie.
We hebben ook groot, voor ons verdrietig, nieuws te vertellen. Na 3 jaar bij ons geweest te zijn, is Sita naar huis. Haar tante en oom vonden het toch beter om haar naar een gewone school te sturen. Ze stonden blijkbaar toch niet achter ons alternatief leerplan (ondanks overleg met hen daarover). Alles is vrij plotseling gegaan, dus ik zal haar zeker nog een keertje opzoeken in de komende weken om te kijken hoe het met haar gaat. Heel jammer!!
Prakriti gaat weer beter, ze is vrolijker, nog wel veel moe, maar heeft niet zo heel veel hoofdpijn meer. Ze loopt ook alweer bijna het grootste gedeelte naar school, zonder rolstoel, maar dat blijkt nog heel veel tijd te kosten, dus we blijven haar motiveren en trainen om weer helemaal op haar oude niveau te komen.
Sabin: ook hij ging weer tijdelijk wat minder; hij groeit, wordt zwaarder en dan wordt alles moeilijker. Daarnaast werd duidelijk dat hij positiever benaderd moest worden, hij begon negatieve aandacht te vragen.....Intensiever trainingstraject ingeslagen en het lijkt zijn vruchten af te werpen.
Rachita:  na haar botox behandeling in april heeft ze een intensief trainingsprogramma gevolgd. Ik vond heel eerlijk haar vooruitgang na drie maanden niet in het oog springen, ze loopt wel meer, maar heeft  meer dan eerst support nodig...
Sunita: in de laatste nieuwsbrief meldden we dat ze een endoscopie zou krijgen voor een verdere diagnose. Inmiddels is duidelijk wel dat ze een gaatje in haar buikwand heeft, waardoor ze bloed lekt, waardoor ze zeker in de winter, wanneer ze haar ijzer het hardst nodig heeft, moe wordt en dus veel slaapt. Om dat te verhelpen moet een endoscopie gedaan worden, maar die durven ze niet aan vanwege haar ONAS, Obstructive Nocturnul Apneu Syndrome, ofwel forse apneu als gevolg van haar kaakstructuur. Dus daar zijn we toen mee aan de slag gegaan eerst, nu is duidelijk dat haar rechterkaak vast zit. Dit kan verholpen worden, maar ze willen wachten op een buitenlands operatieteam, waarvan de verwachting is dat die dit jaar nog komt. Dus, nu is het even afwachten geblazen voor Sunita, maar ze is weer de oude, vrolijke, grappige Sunita, met haar onverwachte, zeer grappige opmerkingen.
De kinderen hebben nu zelf ook het filmpje van Corine kunnen zien, ze vonden het erg leuk en ook Peter Dijkhuizen, oud-vrijwilliger, had een filmpje meegestuurd met een goede Suvadra-vriend, waarin hij zijn huis liet zien en over zijn huidige hoe en wat vertelde. Geweldig natuurlijk.
Om nog even aan te geven hoe er hier nog af en toe tegen gehandicapten aangekeken wordt, een voorbeeld: wij gaan regelmatig zwemmen, vanwege de grootte van onze groep, splitsen we dat tegenwoordig al in twee, tot een maand geleden. Er was een vrije dag en Krishna wilde met de hele groep gaan zwemmen. Pech, want de eigenaar liet de groep er niet in, want dat was slecht voor zijn business, andere mensen kwamen niet zwemmen als ze onze gehandicapte groep in het zwembad zouden zien!!!!!

Swarga Daycare

Het aantal Daycare kinderen is nu naar 7, vijf intern en 2 extern. Sita is dus naar huis.
Ook zij hebben hun eerste 'examens' gehad met hun eigen specifieke doelen.
Puja kan zich steeds langer en beter focussen, ook op steeds moeilijkere taakjes!
Bibek: hij kan zich al veel beter concentreren en luisteren naar de leraressen. Zijn fijne motoriek gaat ook al veel beter. In een groep blijft het nog wel moeilijk voor hem om zich te houden aan de groepsregeltjes.
Sunita: kan zich ook beter en langer concentreren op een taak, ze kan zelfs een puzzel maken van 35 stukjes!
Rachita heeft wat moeilijker taakjes gekregen, zoals letters en cijfers herkennen. Dit is nog wel moeilijk voor haar, maar daar blijven we wel mee doorgaan.
Deepa: een klas hoger en dus wat moeilijk voor haar, maar op de vakken engels, rekenen en nepali scoort ze een voldoende. Ook leert ze duidelijker spreken, al zal het met de -r nooit echt wat worden.
Sabin: belangrijk bij hem is om hem cognitief bezig te houden met allerlei taakjes. Die gaan bij hem wisselend, soms goed, soms niet. Hij kan wel goed helpen in huishoudelijke taakjes en hij is goed in zijn fijne motoriek..
Binita: ze krijgt les in de vakken engels, nepali, rekenen en science, alles op haar eigen tempo en soms op een speelse manier. Ze haalt nog steeds alles, knap!

INDIVIDUELE KINDEREN
Hierover in de volgende nieuwsbrief meer....

Vrijwilligers

Aan het werk in Swarga is: zus van oud-vrijwilligster Kim Verkaar, Niki Verkaar.
De assistentfysio's worden weer verder onderwezen door Nieke Oldekeizer deze keer,
Op de regeringsschool Shree Barati is aan het werk Katinka Nauta van de IFMSA.
TIjdens mijn verblijf in Nederland werd ik opgeschrikt door een naar telefoontje. In India waren Maaike van Veldhuizen en Emma Potgieter met hun bus in botsing geraakt met een vrachtwagen. Beiden belandden in het ziekenhuis, Emma met een hersenschudding en Maaike met een verbrijzelde neus en een behoorlijke snee over haar gezicht. Ze is daaraan meteen geopereerd en na hun herstel zijn ze weer door kunnen reizen, ze maken het dus weer goed gelukkig!!!

VERJAARDAGEN

Damber: 3 juli: 18 jaar
Bishal: 13 juli: 10 jaar
Shreejana: 25 juli: 8 jaar

NederlandIn Nederland heb ik weer een aantal nepali dinners gedaan, heel leuk blijft dat om te doen. Altijd verrassend of juist vertrouwd.
Een late bijdrage van een koninginnemarkt opbrengst, gedaan door Annemiek Jansen, dankjewel!
Vele medische materialen wederom gekregen van Tine Galama, dank!
Ik ben ook geinterviewd door Jan-Willem van Bodegom van UwRegio en die verschijnt eind juli bij de mensen in de gemeentes Etten-Leur, Halderberge en Moerdijk gratis in de bus. Lezen dus, voor degene uit die regio. Het is een leuk stuk geworden.

WISTEN JULLIE DAT?
  • Shreejana te moeilijk uit te spreken is en dus Beppie heet
  • de afvoer van de buren nu voor een nieuwe rivier zorgt op de buitenspeelplek van Swarga.
  • Subesh de motorsleutel van Krishna heeft kwijtgeholpen
  • er deze vakantie een aantal kinderen naar huis zijn, waaronder Neema en Ishwori,

KIND VAN DE MAAND
Niet bekend op dit moment

Joyce en Krishna


Foto's klik hier ...
Filmpjes klik hier ...