Stichting Suvadra voor hulp aan elk kind

Nieuwsbrief juni 2012

Swarga-

Daycare-

Verjaardagen-

Hulp-

Vrijwilligers-

Nederland-



 

Nieuwbouw-

Kind van de maand

 

 

 

 

 

Het regenseizoen is nog niet echt losgebarsten, zodat het erg warm is en nauwelijks afkoelt 's avonds. En ik ben de enige niet, die niet blij is. Ook de boeren in de omgeving zijn niet vrolijk, want onder deze omstandigheden is het niet ideaal om rijst te planten. Daar heb je immers heeeeel veel water voor nodig..

NEPAL
Eind mei was het spannend, vele stakingen, protesten over de grondwet. Er waren enkele scenario's mogelijk, met allerlei varianten op wel/niet. Niemand geloofde erin dat het ei gelegd was, maar toch, het blijft spannend hier. De 28e mei werd het duidelijk; de grondwet is niet af en de president kondigde nieuwe verkiezingen aan in november. Deze wens wordt echter niet door alle politieke partijen gedeeld, of ze doorgaan is dus nog onduidelijk. Er is nu een demissioniair kabinet met een heleboel onduidelijkheden. Wat wel duidelijk is, is dat de Maoïsten zich opsplitsen. De 'oude'garde met premier Baburam Bhattarai en Pushpa Dahal, die beschuldigd worden van het afwijken van het oorspronkelijke strijdplan en teveel de oren laten hangen naar andere partijen. De nieuwe, hardere  partij heet Communist Party of Nepal Maoist met als leiders Mohan Baidya en Ram Bahadur Thapa. Wat dit allemaal gaat opleveren, is nog onduidelijk. We wachten af, verder geleefd wordt er hier toch wel.

NIEUWBOUW
Swarga 1: de eerste fase van de nieuwe helling is klaar, nu is het wachten op de afwerking.

Met Swarga 2: Er gebeurt een hoop in Swarga 2. Even voor alle duidelijkheid: de oorspronkelijke openingsdatum van 1 januari werd verzet naar 7 juli. Een half jaar meer tijd om het af te krijgen. Ondanks dat er deze laatste maand hard is gewerkt, is nog onduidelijk in hoeverre het echt af is. Wel duidelijk is dat we toch besloten hebben om de opening op 7 juli door te laten gaan, het is onderhand wel tijd voor een feestje en een aantal mensen heeft toch met de datum rekening gehouden. We gaan natuurlijk wel onze uiterste best doen om zoveel mogelijk af te krijgen EN hopelijk de kinderen te kunnen verhuizen....Er is een boel gedaan: badkamers af, vloerbedekking gelegd, trapleuningen, afscheidingsmuren, bedden aangeleverd, matrassen aangeleverd. Spannend spannend...Trouwens, bijna elke week worden er nu wel nieuwe foto's aangeleverd, kijk op de site!!!

PROJECTEN
Eénmalige hulp: schooltassen, schriften en potloden aan een regeringsschool in het district Duwakot.

SWARGA

De nieuwe kinderen zijn al enigszins gesetteld. De eerste examens zijn weer geweest en de resultaten waren prima op een paar kinderen na, waarvan dat van Kamala wel verwacht was. Ze heeft het moeilijk met het hogere niveau van het Engels, maar ze werkt er hard aan.  
Medisch: Kamala; van haar was de diagnose niet helemaal duidelijk: een cerebrale parese, een spierdystrofie, slecht lopen als gevolg van een val op haar rug toen ze acht was? Na vele testen, is de voorlopige conclusie een allergische reactie op een virus, die op haar bewegingszenuwen is geslagen. Conclusie, met flinke fysiotherapie en beweging zou ze vooruit moeten gaan. We gaan het zien, over drie maanden evalueren we weer.
Ook bij de kinderen beginnen de spanningen voor de opening toe te nemen, ook zijn ze heel erg bezig met wie er blijft in Swarga-1 en wie gaat er naar Swarga-2. De oorspronkelijke groep wordt gesplitst, er komen nieuwe kinderen, nieuwe staf, alles wordt anders en dat is spannend, voor ons allemaal. De opening: het wordt een zeer on-Nepalese opening, geen ellenlange speeches van bobo's die zichzelf heel erg belangrijk vinden en zichzelf graag horen praten, maar een programma volledig door de kinderen verzorgd. Dus, de voorbereidingen zijn in volle gang, er worden volop liedjes, dansjes en speeches geoefend. Het uiteindelijke lintje wordt doorgeknipt door Binita en de Nederlandse consul, de heer Rem Neefjes. Het wordt een hele bijzondere dag, die zeker emotioneel gaat worden. Niet in het minst omdat we er bijna 2,5 jaar naar toe gewerkt hebben, maar ook omdat we twee mensen op die dag gaan missen. Allereerst de vader van Krishna, die bij de bouw heel belangrijk is geweest, door het continu aanwezig zijn, ook 's nachts om in de gaten te houden. Of er wel gewerkt wordt, of er geen spullen verdwijnen en of de aangeleverde spullen wel zijn wat er is afgesproken. Gemist gaat ook onze Prakriti worden natuurlijk, ze hoort er nog zo bij!!

Swarga Daycare

We gaan elke week zwemmen met de Daycare. Voor met name Sabin, Binita, Deepa en Rachita zijn de oefeningen in het water goed voor hun motorische ontwikkeling. Maar ook Puja, Bibek en voorzichtigjes aan Roji vermaken zich opperbest in het water.

INDIVIDUELE KINDEREN
Dipika: we zijn weer op bezoek geweest bij haar. Ze is over naar klas vier en dat is een mooie prestratie. Van een regeringsschool naar een priveschool is vaak lastig vanwege het Engelstalige karakter. Ze heeft blijkbaar hard gewerkt, dus complimenten. Het was weer erg leuk om haar te zien...

Vrijwilligers

In juli komen Carien en haar vriend Rudolf, zij gaan werken op de regeringsschool Shree Barati. Ook Marlotte komt, zij komt de leraressen van de Daycare ondersteunen.

VERJAARDAGEN

Shova, 18 juni (23jaar)
Binita, 27 juni (13 jaar)
Damber, 3 juli (19 jaar)
Bishal, 13 juli (11 jaar)

Nederland

  • wij zijn bezig met het updaten van de brochure.

WISTEN JULLIE DAT?
(geen informatie)

KIND VAN DE MAAND
Naresh Bhattarai, bij ons gekomen in mei 2007, als jongetje van 14 jaar. Hij had een geamputeerde arm en brandwondlittekens in zijn gezicht, overgehouden aan een ongeluk toen hij heel klein was. Hij komt van een district uit het verre westen, Dadeldhura. Hij ging niet regelmatig naar school, ook omdat hij flink gepest werd en er werd gedacht dat zijn brandwonden besmettelijk waren. Zijn vader is overleden, hij is de oudste zoon, zijn ouders hebben al het land verkocht voor de behandeling van hem. Het is dus belangrijk dat hij een goede opleiding krijgt, zodat hij in de toekomst zijn familie kan helpen.
Hij heeft zich in de afgelopen vijf jaar ontpopt tot een hele verantwoordelijke jongeman, die je gerust om een boodschap kunt sturen. Hij doet het erg goed op school en heeft zicht op een mooie toekomst...

OVERIG NIEUWS
Zoals iedereen wellicht weet, komt in hetzelfde gebouw als Swarga 2 ook een guesthouse, Heart of Bhaktapur, waarvan de opbrengst naar ons tehuis gaat. Het is de bedoeling dat dit goed gaat lopen, zodat er minder afhankelijkheid komt van steun uit Nederland. Om één en ander goed aan te pakken en op te zetten, is voor de periode van een jaar Carlo Vennik aangekomen. De eerste belangrijke werkzaamheden van hem waren het maken van de website. Afgelopen weekend is die gelanceerd, dus ik nodig jullie allemaal uit om een kijkje te nemen op www.heartofbhaktapur.com. Zegt het voort, zegt het voort en hopelijk gaan de 13 kamers volstromen. Lees ook de ervaringen van Carlo, hij schrijft erg leuk, op www.carloinnepal.blogspot.com.

BESTUUR
In de afgelopen twee jaar zijn Wim Muijs en Michelle de Vries afgetreden als bestuurslid van Stichting Suvadra. Om het bestuur weer wat te versterken is afgelopen maand het ok gekomen van Harm Rademaekers, welkom! en hij stelt zich zelf even aan jullie voor:
"Namasté,

Mijn naam is Harm Rademaekers. Ik ben 45 jaar en woon – samen met mijn dochters Milou (15 jaar) en Jasmijn (12 jaar) – in Stramproy, vlakbij Weert.
Sinds kort ben ik bestuurslid van Suvadra. Daaraan voorafgaand was ik al enkele jaren actief als ambassadeur. Medio 2008 kwam ik in contact met Joyce door een collega, wiens dochter bij Swarga vrijwilligerswerk deed (dankjewel Anne en Maartje !). Ben nu al heel wat keren bij Swarga geweest, de kinderen en jongeren nagenoeg allemaal leren kennen evenals de stafleden.
Vorig jaar zomer heb ik een uitstapje gemaakt met Shova, Damber en Naresh. De Stupa van Bodnath bezocht, samen gegeten en naar de film geweest. Een onvergetelijk mooie ervaring die in mijn geheugen gegrift staat ! Net zoals het motorritje dat ik met Prakriti achterop maakte, een paar weken voor haar overlijden.
In het dagelijks leven ben ik register-arbeidsdeskundige en heb ruim 20 jaar ervaring met  arbeidsgeschiktheidbeoordelingen en arbeidsintegratie van mensen (vooral jongeren) met een beperking, waarvan de laatste 12 jaar bij het UWV. Momenteel houd ik me bezig met beleids- en productontwikkeling op het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam. Daarnaast nog een dag per week arbeidsongeschiktheidbeoordelingen voor het UWV in Roermond, zodat ik mijn praktijkervaring op peil kan houden en betrokken blijf bij jongeren met een beperking. Als freelancer verzorg ik trainingen en certificering van professionals op het gebied van assessments en technieken om loonwaarde te bepalen en ben ik gastdocent bij Hogeschool Saxion.
Begin 2008 was ik voor het eerst in Nepal en raakte enorm onder de indruk van het land, de cultuur en de mensen. Het land laat mij niet meer los en dat vind ik prima zo. Inmiddels al heel wat tijd in Nepal doorgebracht, veel van het land gezien, veel meegemaakt en een netwerk van contacten kunnen opbouwen. Erg waardevol voor mij. Mijn vrije dagen breng ik zoveel mogelijk door in Nepal, meestal ben ik er een keer of drie per jaar. Mijn jongste dochter staat te popelen om mee te kunnen. Nog even wachten, maar over een tijdje gaat ze zeker mee. Ooit wil ze ook vrijwilligerswerk bij Swarga gaan doen !
Ik verheug me enorm op de samenwerking met de andere bestuursleden Margreet, Ad, Joyce en Gudula en hoop dat we gezamenlijk veel voor elkaar kunnen krijgen voor alle kids bij Suvadra en dat we tevens ook de staf en vrijwilligers ter plekke goed kunnen ondersteunen en faciliteren !!

Pheri Bhetaulaa !!"

WIST-JE-DAT???
-    Naresh mais aan het kweken is in de tuin.
-    Hij in de mais insecten zag en deze wilde doodmaken met dettol.
-    de insecten inderdaad doodgingen, maar de mais ook.
-    Sabin zomaar uit het niets Lieve's leeftijd wist te raden.
-    Rachita een echte waterrat is en meer onder water te vinden is dan erboven.
-    De oudste kinderen Portugal - Nederland hebben gezien in de shop van Kiran.

Joyce en Krishna


Foto's klik hier ...
Filmpjes klik hier ...