Stichting Suvadra voor hulp aan elk kind

Nieuwsbrief oktober 2010

Swarga-

Daycare-

Verjaardagen-

Hulp-

Vrijwilligers-

Nederland-



 

Nieuwbouw-

Kind van de maand

 

 

 

 

 

Oktober is de maand van Dashain, het grootste festival van Nepal, waarbij het openbare leven in Nepal ongeveer ruim een week stil ligt. Scholen zijn dicht en veel, heel veel mensen gaan naar huis!!! Bussen zitten overvol, kaartjes zijn al weken uitverkocht. Dashain is zo'n beetje te vergelijken met Kerstmis bij ons, een groot familiefeest.

NEPAL

Ze zijn toe aan de tiende ronde!!!Trouwe lezers weten dan waar ik het over heb. Gewoon geduldig wachten en dat doet men hier in Nepal ook. Het leven hobbelt verder zonder het doorhakken van politieke knopen.


NIEUWBOUW

Swarga 1: geen nieuws! Begin volgende week is de grote schoonmaak. Dat is inmiddels een traditie. De complete staf gaat er stevig tegenaan. De kinderen zijn dan naar huis en alles kan van de muur. En er gaat ook geschilderd worden.

Swarga 2: nog steeds met de fundering bezig, er worden heel wat zakken cement in de gegraven gaten in de grond gegooid! Met het Dashain festival ligt het allemaal even plat. Daarna worden hopelijk de mouwen opgestroopt.

SWARGA
De examens van de tweede termijn zijn bijna afgelopen, waarna de kinderen, ook zij, naar huis gaan!! Spannend dus, ze hebben het er al weken over, maar maandag 11 oktober is het zover. De kinderen gaan naar huis en Swarga is voor 11 dagen dicht. Sommige kinderen, die te ver weg wonen, blijven thuis tot na het tweede belangrijke festival: Tihar. Dus dat betekent dat zij ongeveer een maand thuis zijn. In deze tijd kunnen we - hopelijk met alle vrijwilligers samen een poging doen om de beneden verdieping van Swarga te verven. Deze is wel aan een opknapbeurt toe.
Altijd terugkerend in deze periode is ons afscheidsfeest, deze keer in het teken van stukjes uitgevoerd door de kinderen, de staf, vrijwilligers en bezoekers. Liedjes, dansjes en kleine toneelstukjes en lekker eten, het was een gezellige boel. Het werd afgesloten met dansen op de Spicegirls, Vengaboys en Shakira. Iedereen ging moe maar voldaan naar bed.
Onze Naresh heeft bij een vorig bezoek aan zijn familie (enkele reis drie dagen bussen, dus een behoorlijk stukje weg) een konijntje meegebracht. Het beestje groeide in een provisorisch in elkaar gezet hok als kool. Recentelijk heeft het konijn van geboden ruimte geprofiteerd en is er vandoor gegaan.
Voor een aantal kinderen is het van belang dat de beweging en de oefeningen blijven doorgaan tijdens hun verblijf bij hun ouders. Met name Sabin en Binita zijn vorig jaar erg achteruit gegaan in de vakantie. Dit jaar hebben we daarom ervoor gekozen om beide ouders uit te nodigen, in het geval van Sabin een paar dagen achter elkaar (zij woont dichtbij) om hen te laten zien wat we overdag allemaal aan arbeid in hen steken en zijzelf ook!!! Daarnaast gaan we bij hen regelmatig op bezoek om te kijken of ze hun taken uitvoeren. Laten we hopen dat ze daarom dus deze keer beter terug komen dan vorig jaar!


Swarga Daycare
Het jaarlijkse grote uitje van de Daycare ging deze keer naar Shwayambunath, de apentempel. Dat hebben we geweten, volop apen, die tijdens de lunch gelukkig wegbleven..... De kinderen waren goed voorbereid door de leraressen met verhalen over Buddha, de kleuren van de gebedsvlaggetjes en natuurlijk de apen. Binita vond ze zo leuk dat ze regelmatig haar tanden bloot lachte naar ze. Met Bokita in ons achterhoofd hebben we haar gevraagd dat maar niet meer te doen. Het was geweldig te zien, de kinderen hadden het enorm naar hun zin. Dat straalde eraf en zodoende kregen we veel onverwachte hulp op de toch wel lastige trappen, die met looprekjes, invalidewagentjes en kinderen genomen moesten worden. Een Chinees en enkele Nepalezen kwamen spontaan in actie. Om alles en iedereen boven te krijgen. Het draaien aan de gebedsmolens is altijd erg leuk. En Rachita was natuurlijk weer extra blij, want haar vader huren we altijd in als buschauffeur voor de grotere uitjes.
Ook de kinderen van de Daycare hebben hun 'examens' gehad. Op hun eigen niveau krijgen ze kleine toetsjes om te bekijken of ze vooruit zijn gegaan bij hun specifieke doelen. Binita heeft in haar eigen tempo 'gewoon' onderwijs en heeft het goed gedaan op al haar vakken, Engels, Nepali, Rekenen en Biologie (science). Bishal gaat goed vooruit op de computer en krijgt daarop ook 'gewoon' les, daarnaast is een extra aandachtspunt zijn spraakvaardigheden. Die gaan zeer langzaam maar wel vooruit, we hebben nog heel veel tijd nodig. Sunita's grootste aandachtspunt is het zich te richten op een taak. Dit gaat echt stukken beter dan in het begin, ze kan echt wel 20 minuten met een puzzel bezig zijn en tegenwoordig is ze in staat om een puzzel van 25 stukjes te doen, echt knap. Ook Rachita gaat op hetzelfde aandachtspunt goed vooruit, ze is goed in staat zich te focussen op een taak. Neveneffect voor haar, ze kan al echt goed Engels! Sabin's belangrijkste zaken blijven zijn dagelijkse activiteiten, zichzelf aankleden en zijn fysieke gesteldheid. Het is een tijdje niet zo goed gegaan, toen viel hij ook vaak en het kostte veel tijd om zich aan te kleden. Nu gaat het erg goed en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. Deepa krijgt wat meer uitdagende taken, ze kan simpele woordjes schrijven en simpele rekentaakjes! Ons externe Daycare kind is Pooja, haar belangrijkse aandachtspunt is het zich kunnen richten op een taak en in een groepssituatie zich te concentreren. Dit laatste blijft erg moeilijk, al kan ze wel beter samenspelen. Wanneer ze echt apart gezet wordt, met een voor haar niet al te moeilijke taak kan ze tegenwoordig zich goed concentreren.
Goede resultaten dus en dat is knap met twee vrij onervaren leraressen die nu wel extra hulp op dat gebied krijgen van Lieve de Roon! We doen er ook alles aan om de daycare-onderwijzeressen te ontwikkelen in de denkprocessen en het planmatig aanpakken van de kindgerichte verbeteringen. Dat ze dus niet achteroverleunend kunnen wachten tot er oplossingen en gedachten worden aangereikt.


INDIVIDUELE KINDEREN
In de laatste nieuwsbrief hadden we het over Rabina. We zijn bij een neuroloog geweest, hebben een MRI laten doen en de trieste conclusie luidt dat het veel te laat is om nog wat bij haar te bereiken. Fysio om haar weer te leren lopen heeft geen zin meer, nu proberen we te kijken of we haar in huis zo zelfstandig mogelijk kunnen maken, zodat het minder belastend is voor moeder. Belangrijk blijft hierbij te bekijken of haar gewicht naar beneden kan. Wellicht kan ze op termijn dan naar onze Daycare of in het nieuwe Swarga. We geven ook wel eens eenmalige, kleinschalige hulp. Deze keer met speelgoed aan kindertehuis Maitri Griha in Boudha, een tehuis voor geestelijk gehandicapte jongens. Wij hadden over en zij konden het goed gebruiken, prima toch?

Vrijwilligers

Aan het werk in Swarga zijn: Hilde Bosker, www.hildebosker.waarbenjij.nu en Sophie Habets, www.sophiehabets1987.waarbenjij.nu
Aan het werk in Swarga zijn: Hilde Bosker, www.hildebosker.waarbenjij.nu, Sarah Rameckers en Hilde Bos, die ook voor hun Bachelor Verpleging een onderzoek doen. Yessica Kikkert komt onze assistent-fysio's weer verder onderwijzen, yessicakikkert.reismee.nl.
In de Daycare is nu aan het werk, Lieve de Roon, www.lievederoon.waarbenjij.nu. Zij zal zich met name bezighouden met het onderwijzen van de leraressen over het belang van sport en beweging, ook bij gehandicapte kinderen.

Bij vrijwilligers hopen we altijd dat ze het werk bij Swarga willen zien en inderdaad de handjes toesteken als dat nodig is. Zonder daarbij aan de zelfredzaamheid van onze kinderen te tornen of de didies voor te voeten te lopen. Maar we hebben nu eenmaal een grote ‘ familie’ en bij sommige kinderen is bijvoorbeeld voor een verplaatsing naar het toilet extra aandacht vereist.

VERJAARDAGEN
Chandra: 6 november, wordt 7 jaar.n


Nederland
Schrijf in jullie agenda: zaterdag 27 november: Nepali Bazar in de Binnenhof 11 te Etten-Leur, uitgebreide uitnodiging volgt nog. Wel kan ik melden dat er veel nieuwe spulletjes uit Nepal meegebracht zijn!!
De vorige keer hebben we gemeld dat ruim vijftig kilogram aan goederen via DHL naar ons onderweg waren. Dat transport van beschikbaar gestelde kinderkleding was aangeboden door de werkgever van Lieve de Roon. Het pakket is ruim een week onderweg geweest en moest na het afleggen van allerlei verklaringen bij de douane in Kathmandu worden losgeweekt. Lieve moest onder andere bevestigen, dat de kinderkleding voor eigen gebruik(!!)was. En Lieve is gewoon een volwassen dame. De douane wilde wel veertien euro hebben. Een vorm van invoerrechten of geld wat ze graag prive wilde incasseren. Dus gaan we gewoon verder met het meegeven van kleinere hoeveelheden aan degenen, die naar ons toekomen en nog wat ruimte/gewicht in de koffer over hebben.
Bedankt voor alle vormen van belangstelling en meeleven tijdens mijn (Joyce) ziekte. Het goede nieuws is dat het dossier inmiddels gesloten is door de dokter. Ook de kinderen, die een beetje ziekjes waren, zijn weer opgeknapt. De hygiene-maatregelen/discipline is naar aanleiding hiervan weer opgefrist en aangescherpt. We hebben bij Swarga ook weer volop bezoek gehad. We mochten begroeten een groep van Djoser en ook enkele toeristen uit Duitsland. Men is doorgaans onder de indruk van ons werk en moet ook even wennen aan onze pogingen om de kinderen zoveel mogelijk zelf te laten doen. Ook al lijkt dat hard, het is voor de kids beter met het oog op de toekomst. Want er is later niet doorlopend iemand beschikbaar om te helpen.

HEALTHCAMP
Op dinsdag 9 november komt het medisch team van Medical Checks for Children (www.medicalchecksforchildren.org) weer langs en wordt bij onze kinderen net als vorig jaar hun algemene gezondheid gecheckt. Nu komt er ook een oogdokter en een tandarts en worden ook kinderen uit de omgeving tot een totaal aantal van 400 kinderen gecheckt. Fijn!

KIND VAN DE MAAND
Niet bekend op dit moment

Joyce en Krishna


Onze website is vernieuwd! Kijk voor nieuwe foto's - EN - filmpjes op deze site.